Info

A NYERS képeket is megkapom?

A fotózás után érdeklődők közel 30%-ban merül fel ez a kérdés, ill. szeretnék megkapni az összes a fotózás során készült képet.

Ez egy olyan kérés, amit sajnos nem tudunk teljesíteni! - nem, csak mi hanem általában egy profi fotós sem!

Már számos fotóssal dolgoztam együtt a divatvilágban és mindaddig, amíg nem kezdtem el a családi és baba fotózás rejtelmeibe belevetni magam, nem halottam ilyen igényekről. Próbálom úgy elmagyarázni, hogy mindenki könnyen megérthesse az okokat – persze biztos így is lesz, aki nem fogja igazán megérteni és ezért majd nem minket választ.


Mit kap meg a megrendelő?

Ha tárgyilagosan akarok fogalmazni, akkor a megrendelő sosem kapja meg a felesleget.

Ha tortát rendelsz, valószínű nem kéred el a piskótát, ami a tortalap körbevágásából származik vagy az egyéb „lehulló” dolgokat. Ha asztalossal bútort csináltatsz, sosem kéred el a forgácsokat. A varrónő sem adja oda az anyag kiszabása után megmaradt apró darabkákat vagy a férceléshez használt cérnát.

A fel nem használt kihagyott képek maradékok, feleslegesek. Nálunk ez a forgács.


Hogyan történik a képek válogatása?

Nem titok, hogy nem minden kép sikerül jól, rengeteg képet „lő” a fotós, amikor bealítja a fényeket, vagy próbálja elkapni azokat a pillanatokat, amik természetesek és meghittek, esetleg nem is egy-egy beállítás során adódnak. Azaz, inkább minél több képet csinál, hogy biztosan meglegyen az a tökéletes, ami végül mosolyt csal az arcunkra!

Amikor a fényképezőgépről átmásolja, a képeket a számítógépre átnézzük és kitöröljük a használhatatlanokat.

Ezek után leülünk és többszöri átnézés során kiválasztjuk azokat a képeket, amelyek minden szempontból a legjobban sikerültek! Olyan szempontokat veszünk figyelembe, amit biztos, hogy te is fontosnak tartanál! Annyi képet retusálunk, amennyit a csomagotok tartalmaz (az összes képből az általam legjobbnak ítélteket választom ki). A többi jól sikerült képet vízjellel látjuk el és leméretezzük, tömörítjük (zip) és elküldjük az általad megadott e-mail címre. Retusáljuk az esetleges bőrhibákat, állítunk a színeken, világosítjuk vagy sötétítjük a fotót, beállítjuk a kontrasztot stb. Sokat dolgozunk mindegyik képpel, hogy a lehető legtökéletesebbek legyenek.

Ezek után a vízjellel ellátott nyers fotókból te kiválaszthatod a neked tetsző képeket, amiket felár ellenében szintén retusálunk neked. Ezek a nyers képek nem alkalmasak semmilyen felhasználásra, kizárólag azt a célt szolgálják, hogy válogatni tudjál még a képekből. A képeket csak és kizárólag retusálás után adjuk ki.


Van aki még akkor is kérné a nyers képeket amikor már mind ezt végig hallgatta!

Retusálatlan képeket nem áll módunkban kiadni a kezünkből! Ennek több oka van. Egyrészt ezek olyan képformátumban vannak, amit a fotósok használnak, hogy szerkeszthető legyen a kép, azonban ezek nem alkalmasak nyomtatásra stb. – ahhoz, hogy ti használni tudjátok, át kell alakítani.

A képeket, amiket nem retusálunk ki nem jók, senki sem szeretne magáról, gyerekéről rosszul sikerült képet látni. A retusálatlan kép pedig ilyen. Sokan meg vannak róla győződve, hogy őket nem zavarja egy előnytelen, csúnya kép, ha valaki máshová néz, grimaszol, pislog stb. de ha megmutatom, biztos vagyok benne hogy rosszul fog érinteni. Mi csak örömkönnyeket szeretnénk látni! Sokszor haljuk azt az érvet, hogy más fotósok alacsonyabb árért átadják a retusálatlan képeket is - mi ezt nem tartjuk se követendő példának se mércének és szerencsére a profi fotósok nagy többsége sem! Ha megkapod a nyers fotókat és megmutatod másoknak, ők joggal hihetik azt, hogy a kép készítője rossz fotós! Nekünk nagyon fontos a hírnevünk és hogy a megrendelőnk elégedett legyen és minden értelemben tökéletes képeket kapjon. A fotók minősége rólunk, a mi munkánkról árulkodik, és arról mennyire vagyunk igényesek!

Ha minket választasz, valószínűleg tetszenek a képeink, amiket a honlapunkon látsz és bizalommal fordulsz hozzánk! Ùgy gondoljuk közös célunk az, hogy a maximumot hozzuk ki a fotózásból. A tökéletességre törekszünk, a fotózást és az utómunkákat is teljes odafigyeléssel végezzük.

Bízom benne, hogy ha elolvasod az érveinket még is úgy fogsz dönteni, hogy minket választasz és az elégedett és visszatérő ügyfeleink táborát fogod erősíteni!


Fotóstúdiónk szabályzata